Tuesday, April 28, 2009

Lawatan ke MMU dan Cyberjaya University College of Medical Science



Tarikh: 28 april 2009 (selasa)
Lokasi: MMU dan Cyberjaya University College of Medical Science.






Untung jadi pelajar tingkatan lima, ada je universiti/kolej jemput ke hari terbuka mereka. Untuk lawatan ni pelajar 5sc1, 5sc2, dan 5sc3 je pergi (ada khabar kata beberapa pelajar kelas akaun pun menyelit tapi ku tak kenal haha) sebab urm, uni berteras sains tulen (medic)? Antara aktiviti kat dedua universiti/kolej adalah dengar taklimat, sesi soal jawab, lawatan sekitar kampus, makan, dan bergambar! 


x jd g alamanda :(


Friday, April 24, 2009

Sukarelawan zoo negara





tarikh: 23 april 2009 (khamis)
masa: 8.30 am-4.30pm
tempat: zoo negara lah..
tujuan: amali sivik form 5
kelas yg terlibat: 5 sc 1, 5 sc 2, ckg BI, ckg EST :)

bertolak dr skola 7.03 am. smpai dlm 8.35 am.
kami dibahagi-bahagikan kepada beberapa group kecil, maka tugas sukarelawan pun bermula..

sebelum agih2 group, uncle tu kata "saya nak 2 pompuan, sorg laki dtg ke dpn". ku nampak syae dah pergi ke depan, aku pun follow la.. then nmpk arisa *puff.. syaa yg pggl, aku ikut je :D * ditolak keluar.. then, uncle tu soh ikut sorang akak ni *perangai n muka mcm 'bear' kelas kami*.. rupa2 tugas kitorang jauh dari kandang haiwan! argh! hancur harapan aku nak main game "kick-a-poo" :l

well... tugas aku, syaa, n arisa *okay la, pasni aku pggl ko 'adam' (ngeh!)* kena lap sume tingkap yg ada kat pejabat tu *main lap2 taik burung yg melekat kat cermin*, sume cermin papan kenyataan kat pejabat n main entrance *berkilat kami lap taw*, sapu smpah kat area pejabat n main entrance, pakaikan tiket kat tangan org *muaz, aku pun dah pandai main showing, tp showing pergelangan tgn je ah (ko n zufar still menang)*, dan angkat barang dari stor ke stor..

bak kata syaa "lepas kita lap sume tingkap yg besar ni, sure tumbuh muscle mcm muaz/zufar!"
kah3 :D  *muscle tgn membesar setinggi 0.9 microcentimeter (bengkak sbb penat lerh). dun wori, korg still menang*

masa tengok dorang yang lain otw ke stesen masing2 untuk bertugas dalam kandang haiwan, jeles taw *sblm smpai zoo aku betul2 target nak tugasan yg melibatkan diri dgn kandang haiwan*
tambah 5% jeles bila tengok sopi yang dah tamat tugas pd jam 9.30 am  menawaf 6x keliling zoo! tambah 50% jeles bila tengok aliah dapat basikal untuk tugas dia! *kyaah!!* 0.o

btw, aku ske gak dengan tugasan aku, terutamanya pakaikan gelang tiket kat tangan org di main entrance. dapat tengok ramai pelancong asing.. ada dari USA, Britain, Iran, Arab Saudi, Filipina, Taiwan, Indonesia, dan negara2 lain yg aku tak tahu kat mana.. paling ramai org Malaysia sendiri la.. :-P

abang mat (pekerja zoo yang handle kami) kata lepas 40 jam bertugas baru dapat sijil.. tak perlu straight 40 jam, boleh buat part-time. tapi ada beberapa orang je yg berjaya dapat sijil tu sebab berhenti separuh jalan.. oh... 

balik dari zoo dalam 5pm lebih, peh, PENAT!

balik, mandi, solat magrib, trus tdo.
then, abah dtg kacau coz soh aku call domino's, dgn 1/2 sedar call wat pesanan *nsb bek order piza yg betul* then smbung tdo smula.. 35 minit kemudian, bangun makan piza.. pastu solat isya' n tdo smula!



-the end-



Sunday, April 19, 2009

kursus pengucapan awam 2009


tempat: FSPU, UiTM shah alam
tarikh: 18 april 2009 (sabtu)
masa: 8am-5pm


FSPU UiTM Shah Alam dengan kerjasama SMKS7 mengadakan Kursus Pengucapan Awam untuk pelajar SMKS7. Tapi bagitahu last minutes dan iklan tak gencang, so tak ramai yang pergi. Anyway, best gila. Thanks korang buat kursus ni meriah.



kami otw nak ke FSPU, naik kereta cikgu 



waktu rehat (pagi) diisi dengan bermain kat lereng bukit kat belakang bangunan FSPU. Urus setia kursus suruh rehat, kami sibuk explore pula XD



kami jumpa pokok semalu gergasi! tak sangka jadi pokok, selalunya kan menjalar kat tanah je?

antara mereka2 yg tertarik dgn pokok ni

seorang muaz zharif
seorang mu'az ridzuan








tiang kesayangan?










pendatang asing kantoi, kan dah kena serbu 






time cari ilham untuk presentation




tapi lagi sibuk tangkap gambar daripada berbincang..







sedang gelakkan tajul sbb x sempat panjat bukit lps set-kan timer :D




the presentation :)


-syafieqa-

[ ruang ni time giliran aku tp xda spe snap pic aku T.T ]


-tajul-




-najihah-


-khalidah-

-razuqni-

-fadhil-

-muaz bos-

-muaz zharif-

-arif zaim-

-zufarsyah-

-amir fauzan-


TAMAT! 

yeah~ :D
Semua peserta kursus bergambar dengan penceramah


BEST!

Adventure di lereng bukit FSPU UiTM Shah Alam


Aktiviti remaja yang sedang aktif dan ligat. Main upih kelapa je sempat masuk dalam video. Amir menggila gayut kat pokok (sampai patah, opss), dan lain-lain tak sempat XD

video

video ni dirakam semasa rehat (pagi) kat kursus pengucapan awam semalam (sat lagi ku cerita).. fun gila main kat lereng bukit time tu :)

Saturday, April 11, 2009

Sesi badminton pulaarif


Masih cerita hari ganti sekolah. Lepas habis rehat tu, takda kelas atau aktiviti dah. Para pelajar bebas nak buat apa asalkan jangan balik awal (lompat pagar, ponteng sekolah) atau buat bising dalam kelas. 

Maka, beberapa orang pelajar kelas-kelas 'hujung benua' menggunakan kesempatan yang ada dengan melakukan perkara yang berfaedah... Main badminton! Walaupun kelas kami (sains 1, 2, dan 3) terasing jauh daripada kelompok kelas lain, kami tak kisah ;'D Buat bising pun, pejabat tak dengar. Hihihi.





Memandangkan raket tak cukup, kami main secara bergilir-gilir. Sharing is caring XD


Ku tengah main badminton dengan fikri


Fikri sampai sesi persekolahan dah habis pun dia main lagi)


tu dia tajullll


arif zaim



amir fauzan


kekadang gaya je lebih daripada memukul  XD


tak siap nota bio aku..
Hehe

Program teknik belajar


Hari ni sekolah ganti. Biasalah bila sekolah buat sekolah ganti, mesti jumlah pelajar yang tak hadir akan lebih ramai daripada biasa. Oleh itu, sekolah buat program teknik belajar untuk isi masa lapang. Takda la bosan sangat kan? Sebelum rehat, semua girls form 4 dan form 5 bergabung kat makmal bahasa. Lepas rehat baru giliran boys pula. 

Antara aktiviti yang kami main tadi ialah peta minda orang.


sedang berbincang strategi


kusyuk betul berbincang


Lepas habis aktiviti..


si garang dan si tamak (watak taw! bukan realiti hahaha)

si putera raja


semua watak

Tengah tulis nota tetiba tajul hilang!




Ku tengah sibuk tulis nota, tajul ada je kat sebelah beberapa minit tadi.. Sekali lagi toleh, tajul dah hilang! Henfon je tinggal.

Mana tajul pergi??


Thursday, April 9, 2009

Pesta Pantun Daerah Petaling 2009


Ini ialah al-kisah pesta pantun daerah dari sudut si penjaga masa.


Seperti yg tercatat dalam sejarah SMKS7 di hujung bulan mac (26 mac 2009) dan  awal april (7 april 2009), SMKS7 telah menjadi tuan rumah pesta pantun zon dan kemudian daerah.. Para pengawas diminta untuk menjadi ajk menguruskan pertandingan ni. Peh..

Sayang sekali pasukan gadis2 SMKS7 tidak berjaya mara ke peringkat akhir apabila ditewaskan oleh pesukan jejaka2 SAMTAJ di peringkat suku akhir pesta pantun zon..

Walaupun begitu, sekolah telah diberi penghormatan untuk menjadi tuan rumah pesta pantun daerah (brp kali mahu ulang fakta ni?)..

Maka, berikut antara gambar yang sempat dirakamkan ketika pesta pantun daerah.. (gambar kitorg je tapi.. peserta pesta pantun xda.. haih ==’ )



para penjaga masa


cik pengerusi dan pembantu pengerusi


ajk tengah berlatih cara bertugas sebelum pertandingan haha



pertandingan tengah berlangsung


tu je...

sorry la, busy :-P




Sunday, April 5, 2009

Mini reunion @ KLCC


Hari ni (5 april 2009) dapat jumpa mereka-mereka yang dirindui setelah sekian lama! SMKSI ada lawatan ke KL, singgah KLCC. Tahu je mereka akan gerak KLCC, terus ku menyibukkan diri juga ke sana. Yelah, bila lagi nak jumpa. Dah jarang dapat balik Perak. Aman je takda, haih.. Terasa masa sekejap je berlalu :-(









Rindunya qie! tak sesudah xoxo dengan qie sampai awi rakam video 'jejak kasih' :-P









Jumpa je awi, ayat pertama dia "wahh~ jumpa penulis lirik secara live! hohoh" 

yih? ;D 

ye awi-kun.. haha! ko dah pandai byk cakap eh skrg :)





Jumpa-jumpa je, qie kata.. "jom g makan! lapaarrrrrrrrrrr.."

yih? haha aku kenyang gler.. melantak nasi lemak pg td dgn kopi susu pekat kat pak li.. tp dah smpai kat sana, qie minum milo je.. :) aku jus oren, 

trimas fakhi sbb blanja! (betol kan ko blanja? or hutang next time? haha)

awi ngan fakhi makan..





sebelum jumpa, dalam otakku fikir, 

apa ye akan jadi? 
dia ada juga nanti.. 
dengan konflik sebelum ni.. hm.. 
adakah susah untuk berhadapan dengannya? 

negatif betol..







hey... tak da la sesukar mana pun.. in fact, aku happy dpt jumpa dia :D

dia kata aku dah tinggi :)










fakhi "taw la saya femes, dah2 la tangkap gambar"

qie "blah r.. haha"











Nak tangkap gambar awi, dia taknak sorang. Dia nak dengan makwe ni. Haha














Awi tengah termenung apa entah :-P










Tak sesudah tangkap gambar. Jalan sikit tangkap gambar, jalan lagi tangkap lagi. Haha jarang jumpa dah macam taknak jumpa dah XD



posing ni dah sejak zaman muda2 smpai la skrg.. :P


sedih oh masa ni.. tgk dorg balik, aku tinggal sorg2 T.T
hard to say goodbyes..

but goodbyes doesn't mean forever :)




dia dah berubah.. dah makin tinggi..suara lain dr dulu..erm.. KP la katakan :)